Vertrouwenscontactpersonen - RKVV Saenden

Vertrouwenscontactpersonen

Vertrouwenscontactpersonen

Nieuwe VertrouwensContactPersonen (VCP) @Saenden!

 

Na #metoo in 2017 is grensoverschrijdend gedrag een onderwerp geworden dat in de afgelopen jaren meer dan ooit onderwerp van gesprek is geworden. Veelal naar aanleiding van uiteenlopende voorbeelden binnen o.a. sport, entertainment en politiek. Helaas, want onze samenleving is veiliger zonder situaties van grensoverschrijdend gedrag. Gelukkig, want met dat deze situaties zichtbaar worden, wordt er ook over gesproken, over nagedacht en leren we met elkaar. Want het is best lastig, want wat is grensoverschrijdend gedrag nou eigenlijk? En waar liggen de grenzen? En zijn die voor iedereen hetzelfde? Is dat wat ik als grensoverschrijdend ervaar, dat ook voor de ander? 

“In alle gevallen waar iemands grens wordt overschreden is sprake van grensoverschrijdend gedrag”

 Waar we misstanden o.a. in het (top)sportklimaat binnen Nederlandse sportbonden als KNGU (turnen) en  NTB (triathlon), sportclubs (Ajax), The Voice of Holland en DWDD, maar ook in de Tweede Kamer recent in de media hebben kunnen vernemen, kan er ook op andere plekken of in een andere hoedanigheid sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld binnen een lokale voetbalvereniging.

Saenden vindt het belangrijk dat iedereen veilig kan sporten. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ is  door Saenden  gewerkt aan een Veilig Sportklimaat. Als resultaat hiervan ontving Saenden op 13 maart 2022 als eerste voetbalvereniging in Zaanstad het certificaat ‘Veilig Sportklimaat’ uit handen van de wethouder Sport, de heer Slegers, van de gemeente Zaanstad en vertegenwoordigers van GGD Zaanstreek-Waterland en Sportbedrijf Zaanstad (zie ook https://www.saenden.nl/1097/669/uitreiking-van-het-certificaat-veilig-sportklimaat/)

“Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. ”

Om als vereniging een Veilig Sportklimaat te kunnen bieden, heeft Saenden in Linda Jonker en Onno van Gils 2 nieuwe VertrouwensContactPersonen gevonden. Beide zijn vanaf begin van dit seizoen betrokken, hebben de opleiding tot Vertrouwenscontactpersoon gedaan en hebben het stokje overgenomen van Mirella van Drunick.

Foto_Linda_Jonker__Onno_van_Gils.jpg

Even voorstellen…

Op een aantal vlakken zou je kunnen zeggen dat ze elkaars tegenpool zijn. Naast de man-vrouw, is de één (Linda Jonker) namelijk als sinds jaar en dag een bekend gezicht binnen de vereniging, en de ander (Onno van Gils) juist niet.

Linda:

“Na ruim 10 jaar bij de dames te hebben gevoetbald en secretaris van de vereniging ben geweest, ben ik (samen met Leo) altijd betrokken gebleven . Nu vooral als ouder omdat onze kinderen  bij Saenden voetballen”

Onno:

“Door de overstap van het team van mijn oudste zoon naar Saenden, ben ik als ouder mee over gekomen. Zonder bij de vereniging te hebben gevoetbald was er een warm welkom.

Linda en ik zijn beide van mening dat een vereniging er is voor, maar ook door leden. Saenden vindt het belangrijk om iedereen veilig te kunnen laten sporten. In de rol van VertrouwensContactPersoon (VCP) hopen we daar onze bijdrage aan te kunnen leveren. Hoewel we natuurlijk hopen dat we in  onze rol niet nodig zijn. Het is fijn dat we samen invulling kunnen geven aan deze functie. En het geeft degene die de behoefte voelt om ons te benaderen ook een keuze. Want iedereen zal zo een voorkeur hebben om met een vrouw of man, dan wel met een meer of minder vertrouwd gezicht te praten.”

Als VertrouwensContactPersonen zijn we er voor iedereen die binnen de vereniging pesten, (LHBTI) discriminatie, ongewenste intimidatie, onsportief gedrag of ander grensoverschrijdend gedrag ervaart. Alles is bespreekbaar. In alle gevallen waar iemands grens wordt overschreden is sprake van grensoverschrijdend gedrag. We horen iemands verhaal aan en bespreken met diegene welke mogelijkheden er zijn om met deze situatie op te gaan en waar je terecht kunt.”

Tot slot:

Wil je meer weten over wat de VertrouwensContactPersonen doen? Kijk dan even op https://www.saenden.nl/1097/veilig-sportklimaat/

 

Wil je iets bespreken met Linda Jonker en/of Onno van Gils? Neem dan contact op via vcp@saenden.nl. Een mailtje met je contactgegevens volstaat om het eerste contact te leggen; je hoeft je vraag, melding of situatie niet gelijk uit te leggen. 

KNVB vol vertrouwen over WK 2027-Bid: "Liefst het toernooi alleen georganiseerd"

Vandaag om 10:00  Breaking New Ground. Zo luidt de titel van het Bid voor het WK Vrouwen 2027 dat de KNVB vrijdag bij de FIFA indient. Samen met de voetbalbonden van Duitsland en België, wat ook de drie initialen van de WK-slogan verklaart, wordt getracht voor de eerste keer in de historie de mondiale titelstrijd binnen te halen. Op 17 mei wordt de knoop tijdens een congres van de Wereldvoetbalbond in Bangkok, Thailand doorgehakt. "We zijn ervan overtuigd het beste en meest duurzame eindtoernooi ooit te kunnen organiseren." meer »


Jordy Tutuarima, voetbalprof in Armeni�: "Mijn vriendin zei: 'als je wilt gaan, dan gaan we'"

Gisteren om 14:00  Zijn beste seizoen beleefde hij volgens eigen zeggen bij De Graafschap onder trainer Henk de Jong. NEC heeft een speciale plek in zijn hart vanwege zijn jeugdopleiding en betaald voetbaldebuut. Na een seizoen in de hoogste Griekse divisie proeft Jordy Tutuarima dit seizoen aan een tweede buitenlands avontuur. Bij FC Noah in Armenië om precies te zijn. "Tegen mensen die daarbij vraagtekens zetten, zeg ik eerlijk. 'Als je hier komt, snap je dat'." meer »


Esmee Brugts wacht cruciaal duel met OranjeLeeuwinnen: "Heel vet om mee te mogen maken"

Gisteren om 12:00  De OranjeLeeuwinnen staan voor een enorm belangrijk tweeluik. De ploeg van bondscoach Andries Jonker moet vrijdagavond een goed resultaat halen tegen Engeland en mag dinsdag absoluut niet verliezen van België. Anders gaat er een streep door de hoop om uit te komen op de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. En vervliegt een gunstige loting voor de kwalificatie voor het EK van 2025. Vanavond (vrijdag) op Wembley wachten negentig waarschijnlijk cruciale minuten. "Het lijkt me ontzettend vet om Wembley mee te maken." meer »


ELF Voetbal nummer 12 is uit: met Paixao, Schouten, Van Brederode, Armeni�-gangers, broers Verdonk en meer

Gisteren om 10:00  De nieuwe ELF Voetbal is er! De laatste editie alweer van 2023! Een ideaal cadeau voor de feestdagen. Deze keer met interviews met Igor Paixao van Feyenoord, Jerdy Schouten van PSV, Myron van Brederode van AZ, Luis Suárez als Eredivisie-kopstuk, we gingen de boksring in met broers Calvin en Darryl Verdonk en veel meer! meer »


Samenvatting Olympique Marseille - Ajax 4-3 (poulefase Europa League)

Gisteren om 8:30  Ajax heeft zichzelf donderdagavond in de voet geschoten. Op bezoek bij Olympique Marseille ging de Amsterdamse formatie in de extra tijd nog onderuit. Door een strafschop van Pierre-Emerick Aubameyang werd het na een opnieuw knotsgek duel 4-3. meer »


Meer nieuws

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!