Wandelweg 16
1521AG
WORMERVEER
tel. 075-6216037

Eigenlijk had Saenden vorige week tegen Flevo (4-4) de eerste zege van het seizoen moeten binnenhalen, maar door een doelpunt in blessuretijd kwam de ploeg niet verder dan een punt. Tegen FC Uitgeest wisten de spelers de 3-2 voorsprong wel vast te houden.

Het was een droomstart waar trainer Ebel Hoekstra op gehoopt had. Binnen twee minuten was het namelijk Damian Wijndal die de bal na geklungel in de defensie van de bezoekers in bezit kreeg, doelman Lex de Haan passeerde en de bal in het lege doel kon schieten.

,,Erop en er overheen”, zal de trainer hebben gedacht, maar dat bleek echter niet het geval te zijn. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg de formatie van trainer Johan Rutz wat meer vat op het spel. Yente Smit kreeg in deze fase de beste kans de gelijkmaker op het scorebord te zetten, maar zijn poging verdween echter langs de verkeerde kant van de paal.

Veilige voorprong

De thuisploeg bleek minder moeite te hebben met het benutten van de mogelijkheden. Na een half uur was het Julian Gosman die de bal perfect in de loop van Wijndal meegaf. Deze spits bedacht zich geen moment en schoot de 2-0 binnen.

Ondanks deze veilige voorsprong zal trainer Hoekstra nooit hebben gedacht dat zijn spelers de wedstrijd zonder problemen zouden kunnen uitspelen. ,,Wij willen nu eenmaal altijd aanvallen”, keek hij na afloop op de wedstrijd terug. ,,Een wedstrijd over de streep trekken, daar hebben wij moeite mee.”

Dat FC Uitgeest nog voor de rust de spanning terugbracht kwam door Enes Varisli die ingreep terwijl doelman Alex Dukker riep dat de bal voor hem was. Spits Kjell Smit nam het presentje dankbaar in ontvangst en schoot de 2-1 hoog in de touwen.

Twee minuten na de wissel leek Saenden zelfs de gelijkmaker te moeten toestaan, toen scheidsrechter Jimmy Wa Bwanda – die na de rust kwistig met gele kaarten strooide – als enige een handsbal had gezien. Kjell Smit schoot de bal vanaf elf meter echter nonchalant tegen de lat. ,,Ik dacht dat wij hadden afgesproken dat Kick Smit de strafschoppen zou nemen”, gaf Rutz na afloop aan.

Kreeg Saenden de eerste treffer op een presenteerblaadje, de derde treffer kwam door een nog grotere blunder in de laatste linie van de bezoekers. Stan Vrouwe en doelman De Haan liepen elkaar dermate in de weg dat Wijndal er nog een voetje tegen kon krijgen, waardoor invaller Arsenio Dihalu de bal simpel in het lege doel kon tikken.

Vanaf dat moment openbaarde zich het gebrek bij de thuisploeg. De spelers zijn namelijk niet in staat de rijen gesloten te houden, de bal rustig te laten rondgaan en ten koste van alles de zege vast te houden. FC Uitgeest kwam zelfs nog tot 3-2 terug, maar verdere onheil bleef de thuisploeg bespaard.

,,Dat is het probleem waar wij al langere tijd last van hebben. Vorig seizoen had Saenden ook enorm veel tegentreffers”, aldus Hoekstra. ,,Wij zijn er al wel mee bezig op de trainingen, maar de spelers denken alleen maar naar voren. Ik ben in ieder geval blij dat wij nu wel de voorsprong wisten vast te houden. Dat is al weer een enorme stap vooruit.”